— Aktiviteetit —

Mitä tahansa haluat kokeilla, avustamme tarvittavien varusteiden vuokrauksessa sekä lähdemme mielellämme oppaksi näyttämään parhaimmat paikat. 

Löydät lisää inspiraatioita tekemiselle kokoamastamme kuvagalleriasta. Olemme itse ottaneet kaikki kuvat Villa Rauhan alueella kulkiessamme ja touhutessamme.

Lumiaika

Lumen ollessa maassa, tekemiseen löytyy vaihtoehtoja niin Villan piha- ja lähialueella, kuin lähituntureillakin. Lumipeite peittää tienoot yleensä n. lokakuusta toukokuuhun.

Umpihanki- ja murtomaahiihto onnistuu helposti suoraan pihalta. 

Off piste -hiihtoa harrastetaan lähituntureista mm. Keimiö-, Lommol- ja Pallastuntureilla. 

Ennen lumentuloa voi olla myös pieni mahdollisuus päästä luistelemaan Jerisjärven jäälle.

Lumikengillä tai liukulimikengillä voit valita reittisi vapaasti, sillä näillähän pääsee vaikka minne.

Läskipyörä toimii järvellä melkein heti, kun moottorikelkat ovat saaneet ensimmäiset jäljet piirrettyä ja poljettua jään päälle. 

Levin ja Ylläksen keskuksista löytyy lisäksi mahdollisuudet osallistua mm. husky-, poro- tai moottorikelkkasafarille.

Lumeton aika

"Lyhyt ja vähäluminen" Lapin kesä tarjoaa tekemistä toukokuusta lokakuuhun erittäin monelaisin vaihtelevin vaihtoehdoin.

Jääpeite väistyy Jerisjärvestä touko-kesäkuusssa ja oikeiden varusteiden kanssa melomaan voi mennä vaikka heti, mutta SUP-lautailu kannattaa suosolla jättää juhannuksen jälkeiseen aikaan. Hurjempaan menoon voisi sopia vaikkapa koskenlasku Suomen ja Ruotsin välisellä rajajoella.

Tuntureilla samoilua, vaeltelua, retkeilyä, pyöräilyä ja polkujuoksua  voi harrastaa lähialueen loppumattomilla reiteillä. Rauhalan kylä on suositun Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston Hetta-Ylläs -reitin (n. 130km) puolivälissä.

Villan omalla tontilla kasvaa villinä monia rohtokasveja, marjoja ja sieniä. Puutarhasta taasen löytyy istutettuna niin silmänruokaa kuin oikeaakin syötävää. Loppukesällä majoittuvat vieraamme ovet tervetulleita käyttämään kaikkia näitä omaan käyttöönsä asumisensa aikana. Lähialueen metsänantimista hillaa, mustikkaa, puolukkaa ja sieniä löytyy ahkerille poimijoille kotiinkin otettavaksi.

Milloin vain

Säätilasta riippumatonta tekemistä löytyy ilman muuta myös. 

Kaikkein suosituinta ja suositelluinta tekemistä on "ei mitään":  Istu mukavasti alas pirtin ihanaan nojatuoliin, käännä katse ikkunasta ulos ja nauti. Kömmi joogaliinan sisään, pistä silmät kiinni ja rentoudu. Käy ripustamassa riippumatto pihakoivujen väliin, kiipeä kyytiin ja katso pilviä, tähtiä, revontulia ja kuuntele hiljaisuutta.

Jos kaipaat hieman enemmän tekemistä, niin upota sormet taikinaan ja leivo pullaa, rieskaa tai sämpylöitä. Mikäpä voisi olla herkullisempaa, kuin taikinaterapia, jonka lopputulokset saa syödä. Vai haluisitko kenties opetella tekemään loimulohta tai poronkäristystä nuotiolla? Ulkona ruokaa tehdään hitaasti ja hartaasti samalla nauttien ulkoilusta.

Mökin wifin ja tv:n Chromecastin avulla voit katsoa haluamaasi sisältöä ja bluetooth-kaiuttimen kautta saat lempimusiikkisi soimaan. 


Valmiit reitit, polut sekä käyntikohteet

Loistavan sijaintimme vuoksi lähimmät reitit ja käyntikohteet löytyvät aivan vierestä.

Tästä löydät suorat linkit Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sekä Muonion matkailuyhdistyksen ylläpitämille sivuille, joista löytyy paljon vaihtoehtoja näkemiseen ja kokemiseen: