Yö riippumatossa - Night in a hammock

15.10.2020

Lokakuu on monasti kovin väärinymmärretty kuukausi. Sitä pidetään yleisesti synkkänä, vetisenä ja harmaana. Mutta eihän se ole ollenkaan koko totuus. On totta, että lokakuu on vuoden ihan ehdottomasti pimeintä aikaa iltaisin ja öisin ennen kuin lumi sataa ja valoistuttaa maiseman jälleen. Mutta kyllä se aurinko paistaa lokakuussakin!

October is often a very misunderstood month. It is generally considered gloomy, wet and gray. But that's not the whole truth at all. It's true that October is definitely the darkest time of the year in the evenings and nights before the snow arrives and illuminates the landscape again. But yes, the sun shines in October too!

Äkkiä voisi kuvitella, että riippumatossa yöpymisen yhteydessä tavaramäärä olisi jotenkin paljon pienempi, kuin esim. telttaretkellä, mutta tosiasia on valitettavan toinen. Tavaraa tarvitaan vähintään saman verran. 4 riippumattoa vie tilaa ja painaa lähes saman kuin pienemmät teltat. Tosin pakkaaminen on helpompaa :)


One might suddenly imagine that in the case of an overnight stay in a hammock, the amount of goods would somehow be much less than, for example, on a tent trip, but the fact is unfortunately different. At least the same amount of stuff is needed. 4 hammocks take up space and weigh almost the same as smaller tents. However, packing is easier :)

Meillä on oma pieni loistopaikka riippumattoiluyöpymiseen. Pieni kuiva saarekekumpu, saajo, metsässä suon keskellä tarjoaa kaiken oleellisen: Suojan, tulipaikan ja mainiot jykevät männyt riippumattojen ripustamiseen.

We have our own little perfect place for a hammock overnight stay. A small dry "island", saajo, in the woods in the middle of the swamp offers everything essential: Shelter, a fireplace and great pine trees for hanging hammocks.

Yönyliretkien parasta antia on mielestäni tulet. Pimeään vuodenaikaan tulien merkitys korostuu entisestään, mutta ovat ne arvossaan myös kesällä. Tulien tekoon löytyy niin monta tapaa, kuin on tulistelijoitakin ja on mukava jakaa oppeja ja ottaa opiksi toisilta. Itse olen viime aikoina koittanut opetella tuluksien käyttöä entistä useammin ja aika näppärästi se nuotio jo niillä onnistuukin nykyisin. Myös kiehisten vuolenta kuuluu tulentekijän perustaitoihin ja näitä kaikkia voi yöretken lomassa harjoitella vaikka tuntitolkulla!

Tulien ja taivaan valoilmiöiden lisäksi yöretkille kannattaa aina varautua tietenkin myös otsalampuin, mutta tällä retkellä meillä oli mukana myös kynttilälyhdyt ja ulkoroihut. 

(Tulisteluun liittyy tietenkin kiinteästi myös ruokailut ja kahvittelut, mutta ei niistä tällä kertaa enempää - niiden vuoro on sitten ihan omassa kirjoituksessa!)

Ja olipa vain meillä soma retki! Omasi voit ostaa suoraan täältä!

The best thing about night trips in my opinion is the fire. The importance of light and fire is emphasized during the dark season, but they are also valued during summer. There are as many ways to make fire as there are fire makers and it is nice to share knowledge and learn from others. In fact, I have recently  learned how to use tinderbox more often and it really works more easily every time. Use of kiehinen is one of the basic skills in making the the fire, and all of these can be practiced during a night out, even for hours!

In addition to the light phenomena of fires and the sky, it is always worth preparing for night trips with headlamps, of course, but on this trip we also had candle lanterns and outdoor trinkets.

(Preapring meals and coffee is closely realated to bonfire, but I'll save the details to another piece of writing.)

And we sure had a cute trip! You can buy yours directly from here!

Ja kysymykseen, oliko kylmä, suora vastaus: Kyllä oli! Sijainti upean kosteikon keskellä tarkoittaa myös paljon kylmempää yötä kuin kuivemmalla kankaalla ja tästä lähtien otan porontaljat mukaan jo näillekin keleille :-D

A straight answer to the question if it was cold: Oh yes it was! The location near swamp makes the weather to be much colder than on dry land and in the future I will definately take the reindeer hide with me :-D